Welbevinden staat centraal...
De Hoven levert zorg aan (voornamelijk) kwetsbare ouderen in Noord-Groningen en we helpen hen om zo veel mogelijk door te gaan met het leven, op de wijze die past bij hun levensfase. Daarom stellen we het welbevinden van de individuele oudere centraal in de zorg die we bieden.
Dat doen we allereerst door ouderen in staat te stellen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen door het bieden van thuiszorg, dagopvang, revalidatie of extramurale behandeling. Door het geven van kennis, advies, en behandeling helpen we ouderen en hun mantelzorgers om te gaan met de beperkingen die ontstaan. Voor ouderen die heel kwetsbaar worden, 24-uurs bescherming en zorg nodig hebben, zijn er onze woonzorgcentra en verpleeghuizen.
We vinden het belangrijk dat ouderen in deze centra en huizen hun eigen gewoontes kunnen blijven houden en met hun familie en vrienden blijven omgaan zoals ze dat gewend waren.
De mensen waar zorg aan wordt geleverd zijn veelal geboren en getogen Groningers. De Groningse cultuur staat bij ons dan ook hoog in het vaandel. In onze vestigingsplaatsen Appingedam, Delfzijl, Bedum, Winsum en Baflo maken we deel uit van de dorpsgemeenschap.
Samenwerking
Om optimaal in te kunnen gaan op de zorgvraag van de oudere, werken we in de zorgketens nauw samengewerkt met huisartsen, wijkverpleegkundigen, medisch specialisten en opleidingsinstituten. Vanwege vergrijzing, ontgroening, krimp, laag sociaal economisch niveau en aardbevingsproblematiek staat de ouderenzorg in de provincie onder druk. De Hoven werkt met een aantal zorginstellingen en Menzis aan een plan voor toekomstbestendige ouderenzorg.
Welbevinden cliënt centraal
De Hoven stelt het welbevinden van de individuele cliënt centraal. Dat doen we vanuit het Werken aan Welbevinden, wat wordt getoetst door middel van de Groninger Wellbeing Indicator. (GWI) Medewerkers maken het mogelijk dat de ouderen door kunnen gaan met het leven dat zij gewend zijn, kennen hen goed en kunnen ook de extra aandacht en begeleiding geven als daar om gevraagd wordt. Dit vraagt om een flinke dosis flexibiliteit en creativiteit. Het antwoord op de vragen en wensen van de ouderen is "ja, tenzij...". Daarbij hebben ook vrijwilligers ook een cruciale rol. Ze zijn niet meer weg te denken bij De Hoven. Zij zetten zich in voor extra zorg en aandacht, waardoor het welbevinden van de ouderen in het dagelijks leven wordt vergroot.
Leefplezierplan
De Hoven is betrokken bij het pilot-project Leefplezierplan voor de zorg. Een persoonlijke blik op kwaliteit van Leyden Academy on Vitality and Ageing. Doel van het project is om een nieuw - narratief - kwaliteitskader te ontwikkelen.
De pilot wordt ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport (VWS).
De eerste bevindingen zijn opgetekend in een handreiking.